Agentúra S&P zhoršila rating Talianska a zvýšila bonitu Írska

07.12.2014 Celý región

Londýn 6. decembra (TASR) - Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) znížila úverovú dôveryhodnosť Talianska zo stupňa BBB na stupeň BBB-. Informuje o tom DPA. S&P v piatok (5.12.) odôvodnila pokles talianskej úverovej bonity okrem iného tým, že krajina má slabý hospodársky rast.

Experti S&P konštatovali, že v talianskej konjunktúre sa objavujú "opakujúce sa nedostatky". Okrem toho podniky z Apeninského polostrova strácajú v medzinárodnej súťaži konkurencieschopnosť. Agentúra však výhľad krajiny pokladá za stabilný, čo znamená, že neuvažuje o ďalšom znížení jej ratingu.

Bonita Talianska je podľa S&P už len jeden stupeň nad rizikovým pásmom. U agentúry Moody's je nad ním dva stupne a u agentúry Fitch tri stupne.

S&P predpokladá, že Taliansko sa začiatkom budúceho roka dostane z recesie, ale medziročný prírastok hrubého domáceho produktu dosiahne len 0,2 %, kým v predchádzajúcej prognóze ho odhadovala na 1,1 %.

S&P zvýšila v piatok rating Írska zo stupňa A- na A. Tým sa u nej Dublin dostal päť stupňov nad rizikové pásmo.

Experti agentúry vidia v írskej ekonomike "solídny rast". Obnovenie konjunktúry spolu so zlepšením situácie na pracovnom trhu by malo viesť k ďalšiemu ozdraveniu štátnych financií.

S&P oznámila zmeny ratingov Talianska a Írska v piatok vo večerných hodinách.
 

Vyberte región